vacatures-thumb-2-large

Wortelopdruk

De wortels zijn voor een boom van levensbelang, maar ze kunnen ook voor problemen zorgen. Wortelopdruk is een veel voorkomend probleem in de buitenruimte, en kan voor onveilige situaties zorgen.

Wortelopdruk ontstaat als de wortels in de grond onvoldoende zuurstof, vocht en voeding kunnen halen. Vervolgens groeien de wortels omhoog, waar ze de verharding opzij duwen. Stoeptegels komen omhoog, en er ontstaan scheuren in het asfalt.

Het verwijderen van de wortels lijkt een logische oplossing, maar dit is symptoombestrijding en werkt niet voor de lange termijn. Zolang de bodemkwaliteit er niet op vooruit gaat, blijven wortels op den duur naar boven groeien. Bovendien kan het wegfrezen van wortels gevolgen hebben voor de gezondheid van de boom, wat zijn eigen problemen met zich meebrengt.

Halfverharding

Vaak is het aanleggen van halfverharding de oplossing. We vervangen tegels of asfalt met minder hard materiaal. Hiermee wordt meer zuurstof en lucht in de bodem toegelaten, waardoor de wortelopdruk op de lange termijn wordt tegengegaan.

Halfverharding heeft meer voordelen. Oneffenheden veroorzaakt door wortelopdruk vallen minder op, regenwater kan beter de bodem in zakken, het heeft een prettige natuurlijke uitstraling en is bovendien financieel aantrekkelijk.